מקש הרווח

מקש הרווח מאת ערן הדס לקריאה אונליין

“מקש הרווח” יצא לאור בסיוע מענק מטעם קרן יהושע רבינוביץ לאמנויות תל-אביב. הוא נבחר לספר השנה בשירה במגזין טיימאאוט תל-אביב ובמגזין התרבות “יקום תרבות”.

אחרי שרשת האינטרנט הציפה אותנו בכל כך הרבה מלים, הטביעה את הביקורת והביקורתיות, וסחפה אחריה גלי מעריצים ומתנגדים, הגיעה העת לספר שירה שיגע מנקודת מבט ביקורתית בעולמנו השטוף. “מקש הרווח” בוחן את החוזה הבלתי-מוקלד בין האדם לבין הרשת ומעלה ספקות ביחס לכיוונים אליהם אנו גולשים. זהו ספר השירה הסייברסקפטי הראשון, המנתח את המכונה תאבת הרווח שבכל אחת ואחד מאתנו, ואת מי שמתפעלה.

מן הביקורת:

ישר וללא הסתייגויות אבחר בספר השירה של ערן הדס, “מקש הרווח”. שיר אחד מתוכו, “בשליפה”, כבר הפך לפולחן (“אל תדבר איתי על ערבים/ אני מכיר את הערבים/ אני גדלתי עם ערבים/ בשליפה אני יכול לתת לך שמות”), אבל גם כאשר הוא מופיע עם פרנקי, הרובוטית שהוא סייע לתכנת, גם כאשר הוא מחפש משמעות למות אביו בסיבוב בדיזנגוף סנטר וגם כאשר הוא מתחזה לבת דמותו הפיקטיבית צאלה כץ, ערן הדס יוצר הרמוניה מושלמת בין סגנון לתוכן, כיאה למשורר אמיתי. מבחינות רבות, “מקש הרווח” לא רק מנצנץ בין הישגי השנה, אלא אף מגדיר את תקופתנו.

דב אלפון בוחר את הספר המצטיין של השנה למגזין טיימאאוט תל-אביב

הספר הנבחר בשירה, ספרו של ערן הדס, “מקש הרווח” הוא הספר החשוב ביותר של השנה. הדס מתגלה בו כבנו המוטאנט של דוד אבידן וממשיך את מסורת התצפיות לעתיד של האב לכיוונים בלתי צפויים לחלוטין.

נבחרי השנה, מערכת “יקום תרבות

עם מותה הווירטואלי של צאלה כץ יצא לדרך ערן הדס. תחילה הוא היה משורר הבודק את אפשרויות הכתיבה במחשב. בהמשך, כמו בהתחלה, הוא היה המשורר הבולט ביותר בסצינת השירה האינטרנטית בישראל.

(שירה סתיו, הארץ, חומת תשלום)

ערן הדס הוא התקווה החדשה של השירה התל אביבית הצעירה… “מקש הרווח”, ספרו החדש של ערן הדס… [הוא] אירוע שמאיים להחזיר את השירה לימי הזוהר.

(יובל בן-עמי, טיימאאוט תל-אביב)

רווי בהתכוונויות אינטלקטואליות וברגשות עמוקים ואותנטיים… והניסוי הפואטי המוצלח ביותר של הדס – הם השירים שיוחסו לצאלה כץ. למרות אופים הפרודי, יש בהם חיוניות חושנית ועומק רגשי…

(אלי הירש, ידיעות אחרונות)

ספר מצוין וחשוב. נהנתי מאד לקרוא אותו, מכל הסיבות הנכונות – פורץ דרך, ממחשב את הקורא, מעדכן אותו, מרנין אותו, מגלגל אותו (“שומר הסף”), מאבדן אותו (“מטאבידן”) . בקיצור, שאפו.

(ד”ר גלעד מאירי, מקום לשירה)

בגב הספר כותב העורך כי “הדס הוא אחד המשוררים והמשוררות המרכזיים והמרתקים שהניב האביב השירי של העשור האחרון”, ואני נוטה להניח את כפות ידיי על האמירה החשובה הזאת.

(אילן ברקוביץ’, השיר השבועי – שיר בענייני השעה והזמן)

כבר בדפדוף הראשון מצאתי שורות שטילטלו לו אותי עמוקות

(אלכס אפשטיין, דו-שיח בהארץ)

המשורר העתידני ביותר הקיים בשפה העברית … ספרו של הדס הוא ספר שירה למאה העשרים ואחת, לדור שחי מול המחשב, בין אם הביתי ובין אם הסמאטרפון. חלק מהשירים נכתבו תוך המצאת חוקים של כתיבה על בסיס משחק עם המחשב, אבל המשחקים הם משחקים מחושבים של מי שרוצה לומר דבר מה, ליתר דיוק דברים רבים, על הדור שלו, וזאת מבלי להתנשא על הדור הזה… משורר שלוקח לעצמו את הזכות להיות חופשי, בעידן בו רבים מהאמנים רק מחפשים התקבלות והכרה, ופוחדים להעז… מומלץ ביותר

(יובל גלעד, יקום תרבות)

לרכישת עותק אלקטרוני באתר מנדלי:

http://mendele.co.il/?wpsc-product=makashharevah

לרכישת עותק מודפס מוטב לפנות לחנויות שאינן חלק מרשתות, במיוחד לסיפור פשוט , או לקנות ישירות מהכותב דרך פייסבוק או טוויטר (קישורים מופיעים למעלה).